SBB je u početku ere kablovskog interneta nudio svojom korisnicima čuvene Scientific Atlanta WebSTAR kablovske modeme. Bili su to proverene i pouzdane sprave koji su imali samo jednu manu, a to je da bez dodatnih uređaja nije bilo moguće povezati više računara na internet.

Nekako je u to isto vreme krenuo i boom TP-Link-a kao brenda kod nas, i sve IT radnje su bile preplavljene jeftinim mrežnim uređajima tog proizvođača. Najpopularniji su definitivno bili bežični ruteri, i upravo oni su se najčešće mogli videti po domovima, zajedno u paru sa SBB modemima. Ta kombinacija je radila lepo, pa je čak i sam SBB pred kraj WebSTAR ere delio TP-Link bežični ruter gratis novim korisnicima.

Onda se otišlo korak dalje. Cisco je postao vlasnik Scientific Atlanta kompanije  i pojavili su se sada popularni bežični kablovski ruteri (EPC3925/EPC3928). Naravno, svima je to odgovaralo i svi su ljubaznim operaterima u SBB kol centru tražili zamenu uređaja za novi koji, narodski rečeno, ima wifi u sebi 🙂 Onda su neki korisnici shvatili da postoji mali problem. Novi moderni SBB ruter nema ni blizu takvu pokrivenost wifi signalom kakvu su imali i najjeftiniji TP-Link ruteri. Mala izlazna snaga u kombinaciji sa nedostatkom spoljne antenice, zaslužni su za to da je u sobi pored jeedva moguće gledati YouTube 1080p klip bez seckanja.

Ovo se ne dešava zbog toga što je EPC3925 loš uređaj. Jednostavno, wifi domet mu je verovatno smanjen zbog zagađivanja etra, sto dakako ima smisla u ekstra urbanim sredinama. Ali pošto su neki navikli da imaju wifi signal i u dvorištu i ispred kuće, to je moguće uraditi na dva nacina:

Varijanta jedan: dobri stari TP-Link

Da bi povećali wifi pokrivenost, najlakše je dodati u mrežu dodatni wifi ruter, ili jos bolje običan access point. U tom slučaju, najbolje je ugasiti wifi podršku na SBB ruteru, da bi izbegli razne konflikte. Takođe, ako dodajete ruter a ne access point, vodite računa kako ga povezujete sa SBB ruterom (korišćenje WAN porta na novom wifi ruteru će vas dovesti do dvostrukog NAT-a, što baš i nije poželjno).

Varijanta dva: hoću modem nazad!

Druga varijanta je mnogo „zdravija“ i predlažem je svima koji osete potrebu za boljim wifi signalom. Pozovite SBB kol centar i tražite da vam se zameni uređaj za klasičan modem. Cela operacija je besplatna i za koji dan će vam na vrata stići skoro identičan Cisco uređaj (EPC3208), samo malo manje širine i sa malo manje lampica napred  🙂 Pozadi ima samo jedan lan port, kao dobri stari WebSTAR, i eventualno dva telefonska porta, ako ste korisnik SBB telefonije. Nije potrebno nikakvo konfigurisanje, jednostavno ga povežite sa WAN portom vašeg omiljenog wifi rutera i to je to.

Ja sam uradio na ovaj drugi način i razlika u pokrivenosti je nebo i zemlja bukvalno. Doduše, izabrao sam u tom trenutku jedan od najboljih rutera dostupnih kod nas (TP-Link Archer C3200).