HTPC, iliti računar za kućnu multimediju (Home Theater PC), je prilično popularan gadget već godinama unazad. Osnovna namena mu je reprodukcija filmova, muzike i ostalog sadržaja na TV-u, a često ima i još poneki zadatak (file sharing, seed box, itd). Najčešće je to neki FullHD ready sistem spakovan u manje kućište i sakriven u ormar ili iza TV police 😁.

U poslednje vreme, najezdom singleboard računara, Raspberry Pi se prvenstveno svojom cenom nametnuo kao zgodna HTPC platforma. Sama pločica košta od $10 do $35, u zavisnosti od toga da li se radi o Zero ili standardnoj varijanti. Na papiru ima solidne performanse i softverski je odlično podržan, reklo bi se da ne može bolje od toga.

Hoću i ja!

Kao i mnogi drugi, i ja sam se upustio u avanturu zvanu Raspberry Pi. Na prvom mestu me je privukla cena i Add2Basket dugme je moralo biti kliknuto čim su se pojavili prvi primerci na stanju u online shopovima 😀. U istom danu sam poručio i kućište za njega, strujni adapter i memorijsku karticu. Posle nekog vremena, sve je spakovano, podešeno i ja sam bio prilično zadovoljan prvenstveno činjenicom da sam za male pare dobio HTPC sa funkcionalnim Kodi-jem.

Onda su počeli da rastu apetiti. Dodao sam još brdo aktivnih servisa, tipa LAMP, Transmission, itd, i malina je počela da štuca i to ozbiljno. Kodi više nije radio onako tečno, torrenti su se skidali manjom brzinom i osetilo se da je takav setup ipak previše za popularni Pi.

Onda sam sasvim slučajno u oglasima naleteo na mali Intel® NUC, kog i danas koristim kao HTPC. Radi se o NUC6CAYH modelu i koštao je nekih 130€ u tom trenutku (KP i mađarska veza naravno). Pošto sam imao odgovarajuću memoriju od starog laptopa i nov hard disk od 1TB, odlučio sam se da definitivno pošaljem malinu u penziju. Iako se u njemu nalazi Celeron J3455 procesor, NUC se pokazao i više nego raspoložen za sve taskove koje sam mu zadao. Sve radi glatko i jako stabilno (OS je Ubuntu 16.04 LTS).

Malina, ili ipak ne?

E sad, poenta priče je da je Raspberry Pi dobro HTPC rešenje ako planirate da ostanete na Kodiju samo, i naravno nemate nameru da reprodukujete 4K video sadržaj. Konačna njegova cena zavisiće od toga za koju microSD karticu se opredelite, ali sigurno će biti bar 50-60€. Za slične pare već imate kineske TV bokseve, koji rade sasvim solidno isti taj posao i mnogo su lakši za konfigurisanje, pošto su outofthebox podešeni i spremni za rad. Ukoliko želite malo više od HTPC uređaja, onda je moja preporuka definitivno neki NUC ili tako nešto slično (Gigabyte BRIX serija npr).