Carputer, tj kompjuter u kolima, je nešto o čemu su maštali svi motorizovani geek-ovi, pa i ja naravno. U to vreme, daleke 2009. godine, kupio sam novog Punta Classic u crnoj boji. Nije ni stigao bio iz Kragujevca a ja sam već razmišljao kako da ga kompjuterizujem 🙂

Ovaj projekat je realizovan krajem 2009-te, uz pomoć drugara sa raznih auto foruma popularnih u to vreme i Zokija iz SPECIAL Garage. Worklog je u originalu napisan na FLCS forumu, pa ću prepisati sadržaj i srediti slike (kojih tamo nema jer je ultraphoto.org otišao davno u penziju).

Sve je počelo pre nekih mesec dana, kad sam i krenuo s naručivanjem delova s ibeja i raznih e-shopova. Prvi je stigao monitor, pa se i krenulo lagano s izradom maske. U pitanju je 7″ TFT monitor sa touchscreenom i dobra stvar je što sam monitor ima svoju malu doznu i konektore, pa se lako može skinuti po potrebi.

Planiran je da se postavi umesto HU (headunit) i ona dva venta ispod, da se skine maska i malo modifikuje. Nakon modifikacije maske, zalepio sam blendu acryfixom.

i uzeo mere za doznu

Ista slika al sa ubačenim monitorom

Onda su počeli radovi sa fiberglasom. Prvo sam isekao od stirodura kocku veličine monitora, obložio je folijom i stavio umesto monitora, da je ne zacementiram slučajno 🙂

Pozadi sam dodao dva mala parčeta stirodura da popune rupu

Nabacio dve ruke fiberglasa i čekao da se osuši pa da nastavim dalje sa šmirglanjem i fibergitom

Onda je palo šmirglanje (beše to onaj dan kad je bilo -11 a i više :)) i spremanje polako za fibergit.

Proba u kolima

I nakon sušenja gitovanje i šmirglanje, pa i prve probe kako će sve da izgleda

Posle toga usledio je špric git i farbanje. Pre špric gita morao sam da pređem jednu ruku finim nitro gitom, da popunim sve sitne rupice ostale od fibera. Nakon toga vodena 400 pa špric git.

U međuvremenu je stiglo i napajanje (M3-ATX 125W). Napajanje nije baš jeftino i moglo je da se prođe i sa slabijim varijantama, ali zbog nekih korisnih stvari odlučih da izbrojim koji evar više i uzmem ovo. Najzanimljivije je to što napajanje kontroliše uključ/isključ računara kad se pale odnosno gase kola i to što ulazni napon može da varira od 6V do 24V, što znaci da može da preživi bez problema verglanje i paljenje auta. Ako se kojim slučajem komp koristi dok je auto ugašen i napon padne ispod 11V, komp se gasi sam da se ne bi ispraznio akumulator.

Posle toga maska je bila gotova i zadovoljan sam kako je sve ispalo na kraju, s obzirom da se prvi put upuštam u tako nešto. Najvise sam se plašio da ne bude glatka i glossy i samim tim odskače od ostatka table. Na slikama se vidi da je prilično gruba površina jer nisam šmirglao spric-git. Ofarbana je crnim mat sprejem i hrapava je kao i ostatak table.

U međuvremenu stigli su svi naručeni delovi:

  • Intel® Desktop Board D945GCLF2D with integrated Intel® Atom™ processor
  • WD 250GB SATA 2.5″ 8MB 5400rpm
  • Kingston 2GB DDR2 800

Sutradan se krenulo sa završnim radovima koji su trajali do kasno u noć, tj jutro 🙂

Evo par slika sa same montaže:

Ploča i hdd

Malo SONY pojačalo zaduženo za zvučnike XM-2042 4x20W RMS. Kasnije je ofarbano je u crno i stavljeno pozadi u gepek, u desni ćošak.

Ploca je prvobitno planirana da se ubaci u posebno kućište, zajedno sa ostalim delovima, i stavi u gepek. Međutim, slučajnom probom ustanovilo se da savršeno odgovara lokaciji odmah iza monitora. Taman ima mesta koliko treba i za nju i za sve kablove. Idealna lokacija za sve one koji planiraju da se igraju na sličan način 🙂 … Na slici se vidi kako je upakovana na mestu

Windows XP bootscreen (malo mutno jbg)

Finalni produkt

I YouTube klipovi gde se vidi kako sve šljaka



Kao OS sam stavio XP PRO SP3 i Centrafuse kao frontend. Cold boot traje oko minut kao što se može videti, al kasnije sam namestio da se koristi hibernacija a ne shutdown, pa je taj period smanjen na 30sec i manje.

Ugrađen je još i usb gps prijemnik, OBD2 adapter, bluetooth adapter zbog handsfree-a, wifi adapter i još neke sitnice ….

Nekoliko nedelja kasnije, uradio sam ozbiljan cleanup. Komp je premešten u gepek, urađeno je tzv. duplo dno, i prilično lepo je sve ispalo na kraju.

Te 2009. godine kada je ovo sve pravljeno, nije bilo tableta i jeftinih 2DIN kineskih multimedija. Android kao operativni sistem je tek polako počeo da se pojavljuje kod nas, pa su ovakve custom varijante sa Windows-om bile jedine opcije za „pametne“ multimedije u kolima. Konačna cifra za sve ovo od početka do kraja je bila negde oko 470€.