Plexi bender, ili savijač pleksiglasa po našem, je sprava koja mi je zatrebala više puta za pravljenje raznih kutija i ostalog od pleksiglasa, a što je najzanimljivije, od kad sam je napravio, ni jednom je nisam koristio 🙂

Opšte je poznato da se pleksiglas (ili klirit) oblikuje na visokoj temperaturi. Najčešće sam za to do sad koristio rernu i to je radilo okej, samo problem je što se cela tabla izvitoperi i postane bukvalno kao krpa, pa se na kraju posle oblikovanja i hlađenja dobiju neravne i talasaste stranice.

Pošto sam sasvim slučajno našao negde instrukcije za pravljenje plexi bendera i imao uglavnom sav potreban materijal, reših da ga napravim. Princip rada je sledeći: kao grejač se koristi NiChrome žica koja greje pleksiglas po jako maloj površini, i omogućava jako precizno savijanje i oblikovanje. Sve je jako jednostavno za napraviti: žica se zategne i na kraju pričvrsti federom za radnu ploču (iverica u mom slučaju), pošto se skuplja i širi pri promeni temperature. Na oba kraja žice se dovede napajanje, negde između stavi prekidač i to je to. Meni je poslužilo mi je staro napajanje od nekog satelitskog modema (24V/10A ako se dobro sećam), i kad sam sve isprobao i otprilike video koliko je potrebno vremena da grejač bude uključen da bi se savio 5mm plexi, napravio sam mali Arduino kontroler sa displejom.

Za ovu svrhu sasvim je dovoljan običan Arduino Nano, koji preko releja kontroliše rad grejača. Tri mala push tastera služe za izbor moda rada, start i stop. Sve je lepo spakovano u belu kutiju za elektroniku i pričvršćeno za radnu ploču. Moguće je izabrati debljinu plexija (2mm, 3mm, 5mm), kao i manuelni mod, gde grejač radi sve dok se ne isključi preko kontrolera. Vreme potrebno za plexi debljine 3mm je 40sec, dok je za 5mm negde oko 70sec, ako se dobro sećam.

Kao što rekoh, ovu mašinu nisam koristio uopšte od kad sam je napravio 🙂 Za sad samo ove dve slike, al iskopaću je nadam se uskoro iz garaže i slikati kako treba.