Posle prve varijante, rešio sam da napravim unapređenu verziju kućnog alarma, tj Home Alarm v2, za lične potrebe. U tom trenutku sam za potrebe automatizacije i alarma koristio Xiaomi Mi Smart Home Gateway sa XiaoFang kamerom, par senzora i „pametnih“ utičnica. Sve je to radilo okej al ja sam hteo nešto custom da ubacim, a i nisam bio nešto oduševljen činjenicom da svi podaci i video snimci stoje na Xiaomi serverima.

Za glavnu komponentu sam izabrao u to vreme dominantni NodeMCU ESP-12E. Pošto sam zamislio da lokacija na kojoj stoji alarm bude prekoputa ulaznih vrata, idealno rešenje za detekciju pokreta je bio običan PIR senzor. Za meteo podatke sam iskoristio DHT-22 senzor, a pošto sam planirao da upravljam i strujnim utičnicama, u kutiju je spakovan i 433MHz predajnik i prijemnik. Kontrola alarma je išla preko 433MHz daljinaca, kao i nove verzije aplikacije Alarm Manager.

Pre početka radova, nabavio sam komplet tri utičnice sa daljinskim, detaljno ih testirao i snimio kodove koje koriste. Inače sam taj komplet funkcioniše jako dobro i preporučujem ga svima. Kada sam video da će to sve da šljaka onako kako sam i zamislio, počeo sam sa omiljenim delom posla, a to je pakovanje komponenti 🙂

Kao i prethodnih puta, sve je spakovano u manju standardnu kutiju za elektroniku. S prednje strane se nalazi PIR senzor i dve LED diode za signalizaciju (plava za Internet konekciju i crvena/zelena za status alarma). Sa gornje strane sam izbušio male rupice ispod kojih je montiran buzzer, pošto je potrebno da se zvuk aktivacije/deaktivacije čuje i ispred ulaznih vrata. Sa zadnje strane je montiran DHT22 senzor i mikro usb konektor od napajanja.

Signal za aktivaciju, deaktivaciju i „probijanje“ alarma se čuje na buzzeru, a stiže i korisnicima aplikacije u vidu push notifikacije. PIR senzor detektuje svaki pokret u stanu i okida snimanje kratkog klipa, odnosno malo dužeg ako je alarm aktivan. Kompletna statistika je vidljiva na aplikaciji u svakom trenutku, a princip rada same aplikacije Alarm Manager je opisan detaljnije ovde.